Yeni il süfrəsində çox miqdarda yemək yemək sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. Sherg.az xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika" gastroenteroloqu Yevgeniya Melnikova deyib.
Həkim qeyd edir ki, ən riskli salatlar ən məşhurları – “herring under a fur coat” (balıq salatı) və “Olivye”dir. Birinci salat çox miqdarda duz ehtiva edir. Daimi yüksək duzlu qida qəbul etmək damar divarlarının qalınlaşmasına, böyrək funksiyasının pisləşməsinə, daş xəstəliyinin yaranmasına və sümük sıxlığının azalmasına səbəb olaraq osteoporoz riskini artırır.
Həmçinin, bu salatda istifadə olunan tərəvəzlər də diqqətlə istehlak olunmalıdır: bişirildikdən sonra çuğundur və kök tərəvəzlərin qlükoza indeksi artır, bu da diabet xəstələri üçün təhlükə yaradır.
Klassik Olivye salatının bir porsiyasında təxminən 170 mg xolesterol var; sağlam insan üçün tövsiyə olunan gündəlik norma 300 mg təşkil edir. Tədbir zamanı bir neçə porsiya və əlavə ağır qidalar qəbul edildikdə damar problemləri, o cümlədən ateroskleroz riski yüksəlir.