"Bir çox yerli yeməklərimizi gələcəkdə hazırlaya bilməyəcəyik”
Quraqlıq yalnız kənd təsərrüfatına deyil, bölgənin yüz illik mətbəx mədəniyyətinə də təhlükə yaradır. Bir çox yerli yeməyin əsas tərkibi gələcək illərdə yetişdirilə bilməyəcək.
Sherg.az xəbər verir ki, Diyarbakırda Mezopotamiya Gurme və Yerli Ləzzətlər sərgisində quraqlığın gastronomiyaya təsirləri müzakirə edilib. Sərgi iştirakçılarına görə, quraqlıq səbəbindən bir çox yerli ləzzətlərin əsas tərkibi olan məhsullar gələcəkdə bölgədə yetişdirilə bilməyəcək.
Diyarbakırın qeydiyyatdan keçmiş ləzzəti olan kabak meftunesi əsas tərkibi olan qış balqınının istehsalı sürətlə azalmaqda olan yeraltı sular səbəbindən risk altındadır.
Mütəxəssislər həm kənd təsərrüfatının, həm də bölgə mətbəxinin qorunması üçün təxirəsalınmaz tədbirlərin görülməsinin vacib olduğunu bildiriblər.
Aşpaz Hacı Sönmez deyib: “İqlim dəyişdiyi üçün bir çox yerli məhsulları itirdik. Ən böyük qorxumuz budur ki, yerli yeməklərimizi gələcəkdə hazırlaya bilməyəcəyik.”